Kategoriat
Politiikka

Verovapaa oman asunnon luovutus – Verovapaus tulisi poistaa

Verovapaa oman asunnon luovutus ihmetyttää minua. Miksi omaa asuntoa kohdellaan verotuksessa eriarvoisesti, kun muita omaisuuseriä? Verovapautta perustellaan usein sillä, että verotus on muutenkin korkea, vero maksettaisiin inflaation mukaisesta arvon noususta ja entistä harvemmilla olisi varaa omistus asuntoon, jos tästäkin vielä verotettaisiin.

Verovapauden mukana saadaan kasa porsaanreikiä.

Kun esimerkiksi vuokraat asuinrakennusta voit vähentää vuokratulosta hankintamenona vuosittain 4% poistamattomasta rakennuksen hankintahinnasta. Jos olet asunut tai tulet myöhemmin asumaan kahden vuoden määräajan rakennuksessa vuokratulo ei näiltä osin tule ollenkaan verotetuksi.

Ennen kahden vuoden määräaikaa luovutusvoitto on veronalaista tuloa. Tämä tuo mukanaan taas sen, että myös tappiot ovat vähennyskelpoisia. Koska toisaalta lyhytaikainenkin vuokraaminen katkaisee kahden vuoden määräajan laskennan, syntyy taas mahdollisuuksia verokikkailuun. Toisin sanottuna, jos asunnon ostettuasi näyttää siltä, että nyt tuli maksettua ylihintaa tai asunnon arvo romahtaa, kannattaisi asunto vuokrata vajaan kahden vuoden välein esimerkiksi viikonlopuksi. Näin verottaja maksaa 30-34% syntyneestä tappiosta koska kahdenvuoden määräaika ei täyty ja luovutusvoitto/tappio on veronalaista.

Nykyinen malli suosii rakennusalan taitoja omaavia.

Kuvitellaanpa että otat puolivuotta vapaata työstäsi rakentaaksesi itsellesi talon. Rakennusvuoden veroprosenttisi tulee olemaan merkittävästi pienempi koska vuositulot ovat pienet. Voit puolessa vuodessa omalla työlläsi säästää rakennuskustannuksissa jopa yli 100 tuhatta euroa, kun verrataan kustannuksia vastaavaan avaimet käteen toimitukseen. Asut talossa kahdenvuoden määräajan ja myyt sen pois verovapaana. Saat rakennusajan ”palkan” verovapaana ja lisäksi rakennusvuoden vuoden ansiotuloista maksat verot pienemmällä veroprosentilla koska vuositulot ovat pienet. Jos luovutusvoitto olisi veronalaista maksettaisiin oman työn osuudesta myytäessä 30-34% vero pääomaverokannan mukaan.

Verovapaa oman asunnon luovutus voitaisiin korvata varainsiirtoveron huojennuksella.

Varainsiirtovero rajoittaa enemmän asunnon ostamista ja muuttamista, kun luovutusvoittovero rajoittaisi. Varainsiirtovero maksetaan kauppahinnan lisäksi, jolloin se rajoittaa kauppojen syntymistä koska raha pitää jostain löytää. Luovutusvoittovero taas maksettaisiin, kun rahat ”kotiutetaan”. Tällöin taloudellinen tilanne on parempi veron maksun kannalta.

Luovutusvoittojen verovapauden sijasta olisi järkevämpää antaa huojennus oman asunnon varainsiirtoveron osalta. Tämä helpottaisi asunnon ostajaa, työn perässä muuttamista ja tukkisi useita porsaanreikiä. Lisäksi näin voitaisiin saada isompi verokertymä, riippuen varainsiirtoveron huojennuksen määrästä.

Esimerkkinä voitaisiin käyttää 200 tuhatta euroa maksavaa kiinteistöä ja sillä sijaitsevaa omakotitaloa. Ostettaessa asunto menee 4% varainsiirtovero, joka olisi 8000 euroa. Jos asunnon hinta nousisi 2% vuosittain olisi sen arvo kymmenen vuoden kuluttua noin 244 tuhatta euroa. Uusi ostaja maksaisi varainsiirtoveroa 9751 euroa. Kokonaisverokertymä olisi siis kahden kaupan varainsiirtoveroista 17752 euroa. Jos varainsiirtoverosta oman asunnon kohdalla maksettaisiinkin vain puolet ja myyntivoitto olisikin verollista, varainsiirtoveroja kertyisi 8876e ja luovutusvoittoveroa 14891e eli kokonaisvero kertymä 44 tuhannen euron arvon nousulla olisi vajaa 24 tuhatta euroa.

Jos verovapaasta omaisuuserästä aletaan verottaa, voitaisiin toisaalla laskea verotusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *