Kategoriat
Politiikka

Tuontienergia voidaan korvata pienydinvoimaloilla

Tuontienergia ja Suomen energia omavaraisuuden puute ovat puhututtaneet Ukrainan sodan alettua. Ydinvoima kuulostaa järkevimmältä ratkaisulta tuontienergian korvaamiseksi. Suomeen onkin suuniteltu hanhikiven ydinvoimalaa joka on myös joutunut vastatuuleen, koska toimittajaksi on valittu venäläinen Rosatom.

Tuontienergia
Tuontienergia kattaa 45% suomen energiankulutuksesta

Sähköä suomeen tuotiin vuonna 2019 23% suomen kokonais kulutuksesta. Koko energiankulutuksesta tuontisähkön osuus oli 5%. Fossiilisista polttoaineista kaikki tuotiin suomeen. Fossiilisten polttoaineiden osuus kokonaisenergian kulutuksesta oli 35%. Puupolttoaineiden määrästä noin 81% on ollut kotimaista ja noin 19% on tuotu ulkomailta. Näin ollen noin 45% suomen koko suomen energiankulutuksesta on tuontienergiaa! Lisäksi tällähetkellä vielä kaikki ydinpolttoaineet tuodaan suomeen. Ydinvoimalla tuotetun energian osuus kokonaiskulutuksesta oli 18%.

Ratkaisu tuontienergia ongelmaan

Ydinfysiikan tohtori Petrus Pennanen esitteli Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa 31.3.2022 ratkaisuaan tuontienergia ongelmaan: ”Kotimaista uraania käyttävä pienydinvoimala on ratkaisu energiamurrokseen”

” Peruskalliossamme on valtavat määrät uraania. Sitä voidaan ottaa talteen myös ilman kaivoksia paikallaan liuottamisella, jossa uraani erotetaan maaperästä nesteellä. Voimme rakentaa maahamme kotimaista uraania käyttävän ydinpolttoaineen rikastuslaitoksen. Polttoainetta käyttävät sarjatuotetut pienydinvoimalat, jotka ovat tulossa tuotantoon maailmalla tämän vuosikymmenen aikana ja ovat jo mukana muun muassa Helsingin energiastrategiassa.”

Tuontienergia lämmittää kaupungit

Pennasen mukaan tuontienergia ja fossiiliset polttoaineet lämmittää Suomen kaupungit. Hänen mukaansa noin 30GW sähkötehoa vastaava määrä pienydinvoimaloita lämmittäisi kaikki suomen kaupungit. Tämän lisäksi tuontienergian sijasta ylimääräistä sähköenergiaa olisi myytäväksi asti niin paljon, että kaikki saksan hiilivoimalat voitaisiin sulkea. Hänen esittelemänsä sähköteho vastaa noin kolmeakymmentä Loviisan ydinvoimalan sähkötehoa.

Nykyiset ydinvoimalat toimivat melko huonolla hyötysuhteella koska ne tuottavat vain sähköä ja energiasta noin 2/3 osaa johdetaan lauhdevetenä mereen. Esimerkiksi Olkiluoto 3 jonka sähköteho on 1600MW lämmittää täydellä teholla toimiessaan merivettä noin 2700MW teholla. Vertailuna kaikki Helsingissä sijaitsevat voimalaitokset tuottavat sähkötehoa yhteensä noin 1071MW ja lämmittävät kaukolämpöverkkoa 1302MW teholla. Olkiluoto3 on rakennusten vaatima pinta-ala on noin neljä hehtaaria ja rakennukset sijoittuvat noin 19 hehtaarin alueelle. Alueen koko vastaa noin hanasaaren voimalan kokoista aluetta. Miksi ydinvoimaa ei ole rakennettu kaupunkeihin? Haasteita varmasti löytyy, mutta suurimmat syyt ovat varmasti poliittisia ja ydinvoimaan liittyvien synkkien mielikuvien aiheuttamia.

Ydinvoimala hanasaareen?
Olkiluoto 3 on rakenettu noin hanasaaren kokoiselle alueelle

https://www.stul.fi/energiateollisuus-sahkontuotannon-paastot-laskivat-viime-vuonna-23-prosenttia/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *