Kategoriat
Politiikka

Sähköinen äänestys

Kuntavaalit lähestyvät. Virkamiehet suosittelevat koronatilanteesta johtuen vaalien siirtämistä mutta poliitikot eivät halua niitä siirtää. Miksi sähköinen äänestys ei ole mahdollista Suomessa? Virossa se on jo arkipäivää.

Kriittisesti aiheeseen suhtautuvat esittävät seuraavia väitteitä: hakkerit voi peukaloida ääniä, tietoturva pitäisi pystyä varmistamaan, voiko sähköiseen järjesten äänestysjärjestelmän luottaa? Voidaanko varmistaa ettei äänestäjää ole pakotettu äänestämään? Miten voi olla että kaikki rahaliikenne hoidetaan sähköisesti mutta Sähköinen äänestys tuntuu ylitsepääsemättömälttä? Kun tämän kysymyksen esittää, saa kriitikot argumenttejä että pankkisiirron voi peruuttaa mutta äänestystä ei. Bitcoin verkossa lähes kaikki edellämainitut epäilyt on todistettu ratkaistuiksi. Lisäksi bitcoin verkossa tilit ovat pseudonyymejä ja avoimesta tietokannasta voidaan jälkikäteen todeta että rahat on mennyt perille oikeaan osoitteeseen.

Perinteisissä äänestysjärjestelmissä äänen perillemenemistä äänestäjä ei voi varmistaa jälkikäteen, vaan järjestelmä perustuu luottamukseen eri tahoja kohtaan. Esimerkiksi USAn kahdet viimeisimmät presidentin vaalit on nostanut ilmaan kysymyksiä. Toissa vaaleissa oli väitteitä venäjän vaikuttamisesta ja viimeisimmissä häviäjä osapuoli toi jatkuvasti epäluottamuksensa esiin vaalitulosta kohtaan. Jos äänestäjä voisi tarkastaa omalla yksityisellä avaimella äänensä perillemenemisen olisi tämäkin ongelma ratkaistu ja vaalit olisi läpinäkyvät.

Voisiko toisen äänestyksen kohteen selvittää jos saisi tämän yksityisen avaimen? Kyllä. Kuten bitcoin järjestelmässäkin Teslan bitcoin miljarditkin voi viedä jos löytää heidän yksityisavaimen. Toki järjestelmän voisi rakentaa myös niin että tarkastaessa menikö minun ääneni ehdokkaalle nro 132 joutuisi laskentatehoa käyttämään niin paljon että arvailemalla äänen löytäminen tulisi kalliiksi.

Mielestäni sähköiseen äänestykseen on kaikki tarvittavat tekniset ratkaisut jo olemassa. Vaalit voisi olla myös toteutuksesta riippuen luotettavammat kuin nykyinen järjestelmä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *